Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Bakkerij Voordijk
  • Programma: ca. 1.250m² BVO bakkerswinkel, brood- en banketbakkerij, koel- en vriescellen, opslag
  • Locatie: Molendijk 42, 3262 AK Oud-Beijerland, Google Maps Link
  • Jaar: 2014
  • Status: opgeleverd

Aan de winkelstraat in Oud-Beijerland (de Molendijk) is een nieuw pand ontworpen voor Bakkerij Voordijk. Het pand van de voormalige groenteboer lag naast de bestaande bakkerij en direct langs een belangrijke doorgang in het winkelgebied. Vanuit Bakkerij Voordijk is de wens ontstaan om het bestaande pand, wat voorheen in een zeer slechte staat verkeerde, te slopen en te vervangen voor een nieuw gebouw. Op deze manier kon de bestaande bakkerij gekoppeld worden aan het nieuwe pand waardoor de capaciteit aanzienlijk vergroot wordt.

“Doordat beide panden aan de dijk liggen zijn er in totaal negen verschillende split level verdiepingen in het pand aanwezig”

Doordat beide panden aan de dijk liggen zijn er in totaal negen verschillende split level verdiepingen in het pand aanwezig, wat de bouw en engineering relatief complex maakte. Op iedere bouwlaag is een koppeling tussen het bestaande pand en de nieuwbouw gerealiseerd. Op de begane grond op dijkniveau bevindt zich de nieuwe winkelruimte voor de Bakkerij. De bovenliggende verdiepingen bevatten de productiefaciliteiten voor de ambachtelijke bakkerij: brood- en banketbakkerijen, koel- en vriescellen, een totale verdieping met een drietal ‘oliebollenlijnen’ en opslagruimte. Op de bovenste lagen is ruimte gereserveerd om in de toekomst zelfstandige woningen te realiseren.

De architectuur van het pand heeft een ambachtelijk, kwalitatief en ingetogen karakter. Door de afwijkende gevelmaterialisering in baksteen is het pand duidelijk leesbaar als een eigen identiteit, hetgeen past binnen het dijklint aan de Molendijk. Er is veel aandacht besteed aan de detaillering van het pand wat terug te zien is in de rijke dakkapellen en de terugliggende kozijnpenanten in staand metselwerk. Het ‘tussenlid’ in antraciete bakstenen biedt toegang tot het trappenhuis en de lift van waaruit alle verdiepingen ontsloten worden.

Dit project is ontworpen in dienst bij RoosRos Architecten, exclusief bouwkundige uitwerking.
(Functie: projectarchitect)