Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: Uitbreiding van een bestaande woning (ca. 18m²) en ontwerp tuin

  • Locatie: Oud-Beijerland, Zuid-Holland

  • Jaar: 2017 (ontwerp) / 2018 (bouw en oplevering)

  • Status: Opgeleverd

Roest Architectuur heeft een ontwerp gemaakt voor een kleinschalig verbouw- en uitbreidingsplan van een vrijstaande woning in het centrum van Oud-Beijerland.

Opgave.

De ontwerpopgave was beperkt en bestond uit het vergroten van de keuken en om een nieuw ontwerp te maken voor de tuininrichting. De bestaande keuken in de woning was erg klein in verhouding tot de rest van de woning en het aangrenzende eetgedeelte miste een duidelijk relatie met de achtertuin. De gewenste grotere en nieuwe keuken was een mooie aanleiding om ook een tuin- / eetkamer toe te voegen aan de woning die wél een duidelijke relatie met de tuin heeft. Om een duidelijk beeld te vormen bij de (on)mogelijkheden van de bestaande woning is er bij de projectstart een 3D model gemaakt van de bestaande toestand.

Kleinschalige verbouwing.

De bestaande woning verkeert in goede staat, het was daardoor juist niet de wens om een totaalplan te ontwerpen waarbij de verbouwing al snel erg ingrijpend zou worden. Er is daarom gekozen om de grens tussen de woonkamer en keuken te gebruiken als een natuurlijke ‘scheidingslijn’ voor de verbouwplannen. Aan de zijde van de woonkamer is bijna niets gewijzigd, aan de andere zijde is juist vrijwel alles gewijzigd. Door de verbouwplannen op deze manier af te bakenen bleef deze relatief beperkt, hoewel het resultaat juist wél ingrijpend is. Het opgestelde 3D model hielp tijdens de ontwerpfase om de verbouwplannen af te stemmen met de opdrachtgevers en om verschillende varianten van bijvoorbeeld de indeling te kunnen beoordelen.

Uiteindelijk is er een uitbreidingsplan ontworpen waarbij de nieuwe keuken één doorgaande open ruimte met eet- / tuinkamer vormt. De grote raamopeningen zorgen dat de ruimte licht is en er een mooie relatie ontstaat met de nieuw aangelegde achtertuin. De tuininrichting is ook geheel gewijzigd: een nieuw bijgebouw biedt voldoende opslagruimte en een overkapping voor een jacuzzi. De stijl van het bijgebouw en de nieuwe uitbreiding en de tuinrichting zijn op elkaar afgestemd: een stoere eiken pergolaconstructie, zwarte houten delen en witte kozijnen geven het geheel een aangename ontspannen sfeer.

Bestaand vs. nieuw.

Om een beeld te geven van de ‘oude’ en de nieuwe situatie zijn hieronder een aantal foto’s weergegeven van de beide toestanden. Verplaats de witte lijn om de transformatie te zien:

Interieur - Bestaande toestandInterieur - Nieuwe toestand
Exterieur - Bestaande toestandExterieur - Nieuwe toestand