• Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: Luxe villa met aangebouwd zwembad en zelfstandig kantoor

  • Locatie: ‘s-Gravenweg, Capelle a/d IJssel

  • Jaar: 2022 (ontwerp), 2023 (aanvraag omgevingsvergunning), najaar 2023 (start bouw)

  • Status: Aanvraag omgevingsvergunning / bouwvoorbereiding

Opgave.

De nieuwbouwwoning is ontworpen voor een particuliere opdrachtgever uit Capelle aan den IJssel die een aantal percelen aan de ‘s-Gravenweg bezit. Het project kent een bijzondere wijze van totstandkoming: de opdrachtgever heeft aanvankelijk alleen een globaal Programma van Eisen opgesteld en heeft Roest Architectuur gevraagd op basis hiervan, zonder overleg of inbreng van anderen, een ontwerp te maken voor de woning en bijgebouwen. Op deze manier konden wij een ontwerp opstellen zonder beïnvloeding van buitenaf.

Het gemaakte schetsontwerp is vervolgens in de latere ontwerpfases in nauwe samenspraak met de opdrachtgever bijgeschaafd en verder uitgewerkt tot een prachtig nieuwbouw ontwerp wat als een maatpak rondom de wensen van de opdrachtgever past!

Gebouwopzet en PvE.

Het totale beschikbare perceel waarop de nieuwe gebouwen moeten komen heeft een oppervlakte van ca. 5.300m², heeft een zeer groen karakter en is volledig omgeven door water. Op het perceel zijn in de bestaande toestand een aantal gebouwen aanwezig, deze worden allemaal geheel gesloopt en vervangen voor nieuwe bebouwing.

In de nieuwe toestand is behoefte aan een drietal hoofdgebouwen: een riante hoofdwoning, een aangebouwd bijgebouw met daarin het zwembad en een losstaand bijgebouw met daarin een zelfstandig kantoor.

Het grootste en belangrijkste gebouw is de hoofdwoning voor de opdrachtgevers. In de woning komt een riant woonprogramma wat volledig levensloopbestendig is ontworpen. De begane grond bevat een ruime, lichte en overzichtelijke entreezone met een prominente trappartij. De master bedroom met aangrenzende kastenkamer, badkamer en toilet ligt een stukje afgezonderd van de rest van de functies waardoor deze discreet bruikbaar is. De woonvertrekken bestaan uit een aantal geschakelde woonruimtes, een ruime leefkeuken met een aangrenzende kantoorruimte. De gehele woning is rondom voorzien van een aantal terrassen zodat er op verschillende momenten van de dag in de zon gezeten kan worden (of juist niet). Op de verdieping zijn een tweetal ruime slaapkamers, een badkamer en los toilet gelegen.

Het eerste bijgebouw is geschakeld aan het hoofdgebouw door een transparante gangzone, het is hierdoor van binnenuit bereikbaar. In dit gebouwdeel zijn een ruim binnenzwembad met kleedvoorzieningen, een sportruimte, sauna en een kleine bar gelegen. Het gebouwdeel is hoog en transparant, een terras richting de zon zorgt ervoor dat hier zowel op mooie als minder mooie dagen van het jaar genoten kan worden van het zwembad. Door deze functies onder te brengen in een semi-zelfstandig gebouwvolume ontstonden kansen om een spannend ensemble te ontwerpen en kan het binnenklimaat van zowel de woning als het zwembad optimaal georganiseerd worden.

Achterop het perceel is een tweede, losstaand bijgebouw ontworpen waarin een kantoor wordt gevestigd. De opdrachtgevers kunnen hierdoor gemakkelijk ‘thuis werken’ en bijvoorbeeld ook bezoekers ontvangen. De uitstraling van het losstaande bijgebouw is afgestemd op die van de hoofdwoning en het zwembad.

Begane grondDak

Architectuur.

De hoofdvorm en grove positionering van de gebouwen ten opzichte van elkaar wordt grotendeels gedicteerd door het bestemmingsplan. De woning heeft hierdoor een smalle, langgerekte vorm gekregen. Samen met de beperkingen in de goot- en bouwhoogte is dit de aanleiding om de massa simpel en eenduidig te houden: de woning bestaat uit een eenvoudige kapvorm met een tweetal afwijkingen om de entree en tuinkamer te benadrukken. Deze opzet past goed bij het grote woonprogramma op de begane grond en het kleinere programma van de verdieping.

De kapvorm is verder prominent gemaakt door deze aan allen kanten van de woning te laten oversteken. Het dakvlak wordt uitgevoerd in donkere vlakke keramische dakpannen en een in-dak systeem met PV-panelen. De gevels van de woning worden voorzien van stucwerk met een bijzondere betontextuur en kleur, in combinatie met een natuurstenen plint en entreepartij. De kozijnen zijn donkere openingen in het lichte stucwerk en bieden van binnenuit een prachtig en gedoseerd uitzicht over de omgeving.
De gangzone naar het bijgebouw met het zwembad en de sportfuncties is licht, rank en in hout uitgevoerd. Deze uitstraling wordt deels doorgetrokken in de gevels van het bijgebouw zelf.

Interieur.

Roest architectuur heeft het interieur van de woning op hoofdlijnen mee ontworpen. Dat kan ook niet anders: een woonkamer of keuken ontwerpen zonder een idee van meubels, verlichting en globale kleurstelling is niet mogelijk. Het kleur- en materiaalpalet van het interieur volgt dat van het exterieur van de woning: aardse tinten in combinatie met natuurlijke materialen zorgen ervoor dat er een eenduidige en aangename sfeer in het project tot stand komt.

Nieuwsarchief.

De links en afbeeldingen hieronder zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: