Project Description

  • Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever
  • Programma: Woning, schuur en tuin- / kavelinrichting
  • Locatie: Achterweg, Mijnsheerenland Google Maps Link
  • Jaar: 2015 / 2016
  • Status: Opgeleverd

Voor een particuliere opdrachtgever is een prachtige vrijstaande woning ontworpen in het landelijke buitengebied van Mijnsheerenland. Het kavel is gelegen aan de achterweg, midden in de polder op een plek die nagenoeg geheel vrij uitkijkt over het omliggende landschap.

Gebouwmassa.

De wens van de opdrachtgever was een levensloopbestendige woning te realiseren. Dat wil zeggen: aandacht voor toegankelijkheid en bij voorkeur alle functies op de gelijkvloers in plaats van het toepassen van verdiepingen in het gebouw. De gebouwmassa is hierdoor vrij laag en uitgestrekt ten opzichte van het woonoppervlak.

“Om de lage en uitgestrekte gebouwmassa te accentueren
is gekozen voor een gevelopzet waarbij ruim
overstekende dakranden het beeld bepalen.”

De plattegrond van de woning bestaat uit een U-vormige opzet rondom een omsloten patio aan de zuidzijde. De drie gebouwdelen van de woning bevatten een aantal hoofdfuncties: één beuk bevat de privé slaapvertrekken van de opdrachtgever, de andere beuk bevat de ruime keuken en woonkamer en het verbindende gedeelte daartussen bevat ondergeschikte functies zoals de gastenslaapkamer, was- en installatieruimtes, berging, etc. De patio die tussen deze drie gebouwdelen ontstaat is deels overdekt en hierdoor beschut tegen de wind en gelegen op het zonnige zuiden en het mooie uitzicht aan de voorzijde van het kavel. Doordat de woning ongeveer 90 cm. verhoogd is aangelegd ten opzichte van de omgeving is er ongeacht de verbouwde gewassen altijd vrij uitzicht over het polderlandschap.

Het bijgebouw naast de woning is geheel binnen de vergunningsvrije bouwmogelijkheden gebouwd en bevat twee vloerniveau’s. Het ‘lage’ niveau heeft dezelfde hoogte als het omliggende maaiveld, hierdoor kan de schuur gebruikt worden voor hogere voertuigen zoals een busje of camper. Het ‘hoge’ niveau van de schuur is gelijk aan het niveau van de woning (ca. 90 cm. hoger) en is geschikt voor het parkeren van twee of drie auto’s.

Exterieur.

Om de lage en uitgestrekte gebouwmassa te accentueren is gekozen voor een gevelopzet waarbij ruim overstekende dakranden het beeld bepalen. De dakranden van het gehele project (zowel de woning als de naastgelegen schuur) steken overal één meter voorbij de gevel waardoor niet alleen een aansprekend gevelbeeld ontstaat maar waarbij tevens meteen passieve zonwering en een droge zone rondom het gebouw wordt gerealiseerd. De toepassing van warme rood-bruin gekleurde gevelstenen in staand metselverband geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling die goed past op de plek binnen de landelijke context. De dakvlakken boven de overstekende dakranden zijn schilddaken en zijn voorzien van donker gekleurde vlakke dakpannen en geïntegreerde PV panelen.

Interieur.

Door het ontbreken van verdiepingsvloeren in de woning is de kans ontstaan om een mooi hoog en ruimtelijk interieur te realiseren. De grootste en belangrijkste ruimtes in het gebouw hebben dus geen (verlaagd) plafond waardoor de kapconstructie en de onderkant van het dak in het zicht zijn. Door te werken met halfhoge wanden die vrij blijven van het plafond en het dak ontstaat een fraaie ruimtelijke beleving in het interieur van het gebouw. Een aantal doorlopende assen en zichtlijnen zorgen voor de verweving van het exterieur (de ruimte om het gebouw heen) en het interieur.

Het project is volledig in ArchiCAD 3D uitgewerkt en gedurende het ontwerp- en uitvoeringsproces gepresenteerd aan de opdrachtgevers en uitvoerende partijen. Landelijke woning te Mijnsheerenland

Fotoarchief.

De afbeeldingen hieronder zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: