• Opdrachtgever: Urbanite Homes

  • Programma: Ontwikkeling van 1 stadsvilla en 3st. luxe appartementen

  • Locatie: Maasstraat 9-11, Rotterdam (Google Maps Link)

  • Jaar: 2018 (ontwerp en vergunning), 2019 (verkoop en ontwikkeling)

  • Status: Opgeleverd

De panden aan de Maasstraat nrs. 9 en 11 liggen in het Scheepvaartkwartier te Rotterdam, op steenworp afstand van de historische Veerhaven en de Maas. Het pand markeert de brandgrens uit de 2e Wereldoorlog; de andere zijde van de Maasstraat is na het bombardement geheel verwoest, de zijde van de oneven nummers is bewaard gebleven en is onder andere om die reden ook een Rijksmonument.

In opdracht van Urbanite Homes is voor beide panden een ontwikkelplan opgesteld voor de transformatie naar luxe stadswoningen. Check deze link voor de verkoopinformatie.

Opgave.

De ontwikkeling bestaat uit twee naast elkaar gelegen panden die omstreeks 1845 zijn opgetrokken. In de loop der jaren zijn de woningen gebruikt door welgestelde handelslieden, consuls en andere hooggeplaatste families. Tegen het einde van de vorige eeuw zijn ze samengevoegd en in gebruik genomen als kantoorfunctie. De ontworpen ingreep herstelt de beide panden weer in hun oorspronkelijke glorie: afzonderlijk naast elkaar gelegen en voorzien van woningen.

De opdracht van Roest Architectuur liep vanaf
de eerste ontwerpschetsen tot en met het opstellen
van de bouwkundige uitvoeringsgegevens,
het interieurontwerp en de verkoopimpressies.

In nauwe samenspraak met de afdeling Welstand & Monumenten van de gemeente Rotterdam is gezocht naar een ingreep die de cultuurhistorische waarde van de panden intact laat en tegelijkertijd een moderne en aangename woonomgeving creëert.

Ontwerp.

De linkerwoning wordt van souterrain tot zolderverdieping één woning, wat gezien de locatie en oppervlakte in het centrum van Rotterdam vrij uniek is. De rechter woning wordt voorzien van drie boven elkaar gelegen ruime stadsappartementen, beide gebouwen hebben aan de achterzijde een tuin en alle woningen hebben een eigen buitenruimte aan die zijde. De opdracht van Roest Architectuur liep vanaf de eerste ontwerpschetsen tot en met het opstellen van de bouwkundige uitvoeringsgegevens, het interieurontwerp en de verkoopimpressies, hierdoor waren wij in samenwerking met de opdrachtgever in staat om een bijzondere stijl neer te zetten! De hoge ruimtes met de klassieke ramen hebben een aangename lichtinval, de luxe en eigentijdse kleur- en materiaalkeuzes in de woningen zorgen voor een vriendelijke woonomgeving.

Technisch 3D BIM model = verkoopinformatie.

Het project is geheel 3D BIM uitgewerkt, alle technische tekeningen en gegevens, hoeveelheden, etc. zijn gegenereerd middels een digitaal 3D model. Dit 3D model bood veel overzicht en inzicht tijdens de ontwerp- en engineeringsfase, een bijkomend voordeel is dat het zich ook laat gebruiken om verkoopinformatie op te stellen. Alle 3D plattegronden, verkoopimpressies, films van de nieuwe toestand zijn gemaakt aan de hand van hetzelfde model. Door het technische model ook te gebruiken voor verkoopinformatie wordt voorkomen dat er verschillen ontstaan tussen de ‘tekeningen’ en de ‘plaatjes’.

Vanzelfsprekend is ook dit project geheel BIM uitgewerkt en gepresenteerd in ArchiCAD.

Verkoopplattegronden.

Video’s