• Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: Maximaal 25m² oppervlakte: lounge, thuiswerkplek, incl. kleine pantry en een aangrenzend dakterras;

  • Locatie: Bergsingel, Rotterdam (Google Maps Link)

  • Jaar: 2022 / 2023 (ontwerp en vergunning) / 2024 (uitvoering)

  • Status: In voorbereiding

De opgave is ontstaan nadat Roest Architectuur werd benaderd door de particuliere eigenaren van een woning op de hoek van een van de bouwblokken aan de Bergsingel te Rotterdam. Zij hadden de droom om het huidige dakterras bovenop de woning om te bouwen naar een volwaardige dakopbouw!

Opgave

In de bestaande toestand (zie onderstaande figuur) bood een klein balkon aan de achterzijde via een ladder toegang tot een groter terras op het dak van de hoekwoning. Het bestaande dakterras had al een prachtig uitzicht over de skyline van het centrum van Rotterdam, maar het was tevens een onbeschutte (wind) en niet-afgedekte ruimte (warm / koud). De bestaande woning ligt op de 2e en 3e verdieping en de opdrachtgevers hadden behoefte aan een grote buitenruimte (dakterras) die gemakkelijker te bereiken was vanuit de woning en een dakopbouw waar comfortabel van het uitzicht kan worden genoten.

Roest Architectuur heeft een voorstel gemaakt voor een nieuwe dakopbouw afgestemd op de wensen en eisen van de opdrachtgevers en de nodige randvoorwaarden vanuit de wet- en regelgeving. De dakopbouw heeft een maximale oppervlakte van 25m², gedicteerd door het bestemmingsplan. Binnen deze beperkte oppervlakte is een nieuwe vaste trapopgang vanaf de 2e verdieping aanwezig, een klein keukenblokje, een ruime lounge en de mogelijkheid om aan een klein bureau thuis te kunnen werken! Er wordt een nieuw dakterras aangelegd wat direct vanuit de lounge bereikbaar is via een riante schuifpui. Het bestaande balkon aan de achterzijde wordt ‘volgebouwd’ zodat hier een aan de badkamer grenzende wasruimte gerealiseerd kan worden.

De uitstraling aan de buitenzijde is minimalistisch en bestaat geheel uit donkergrijze zinken flesbanen. Het interieur contrasteert sterk doordat dit geheel wordt uitgevoerd in blank vurenhout en multiplex. De architectuur is modern en strak,

Bestaande toestandNieuwe toestand

Inpassing binnen Beschermd Stadsgezicht

De project locatie bevindt zich bovenop de hoek van een bouwblok aan de Bergsingel te Rotterdam. De gehele omgeving, incl. het pand zelf is onderdeel van Beschermd Stadsgezicht waardoor de Bebouwingscommissie, stedenbouwkundige en welstandcommissie van de gemeente Rotterdam kritisch hebben meegekeken tijdens de totstandkoming van het ontwerp en de vergunningsaanvraag.

Het gemaakte ontwerp voegt zich uiteindelijk binnen het bestaande daklandschap van de omgeving. De zinken dak- en gevelvlakken zijn een afgeleide van de traditionele Hollandse dakpannendaken die veel voorkomen in het historische centrum van Rotterdam. Door de naar de straat gerichte vlakken schuin te maken wordt de associatie met een dakvlak verder versterkt.

Naast dat het gebouw zich voegt naar de omgeving is het tegelijkertijd scherp, afwijkend en eigenzinnig. De opengewerkte hoek van het gebouw toont een groot en modern glasvlak waarachter een stak en minimalistisch houten interieur ligt. Deze tegenstelling van zowel aanpassing als afwijking zorgt voor een spannend ontwerp!

Nieuwsarchief.

De links en afbeeldingen hieronder zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: