Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: bestaande landbouwschuur naar moderne woonruimte

  • Locatie: Numansdorp, Zuid-Holland

  • Jaar: 2019 (ontwerp), 2020 (uitvoering en oplevering)

  • Status: Uitgevoerd

In opdracht van een particuliere opdrachtgever heeft Roest Architectuur een renovatieontwerp gemaakt voor de verbouwing van een oude landbouwschuur naar een moderne woonruimte.

Opgave.

De opgave van onze opdrachtgever bij dit project was vrij helder: transformeer een nieuw aangekochte maar oude en vervallen landbouwschuur, inclusief het bijbehorende woonhuis baar een moderne en comfortabele woonruimte. Het kostte ons geen enkele moeite om door de ‘bestaande toestand heen te kijken’ en te beseffen dat we hier een prachtige ruimte ter beschikking hadden! Het ontwerptraject zijn we gestart met een goede inventarisatie van de bestaande toestand, de intentie van de opdrachtgevers was om waar mogelijk de gebouwstructuur en uitstraling aan de buitenzijde te handhaven. Nadat we de ruimtelijke kaders en randvoorwaarden vastgesteld hadden zijn we op zoek gegaan naar een logische maar spannende positionering van de ruimtes in het pand.

Bestaand en nieuw.

Plaatjes zeggen meer dan woorden. Hieronder een overzicht van de bestaande toestand en de uiteindelijke nieuwe toestand. Beweeg de witte lijn van links naar rechts om het verschil te kunnen zien.

Bestaande toestandNieuwe toestand
Bestaande toestandNieuwe toestand

De hoge kap en de houten spanten bieden samen met de ruwe houten entresolvloer een spannende woon- en leefruimte

Ontwerp.

De ruimtelijkheid van de bestaande landbouwschuur is maximaal benut: de hoge kap en de houten spanten bieden samen met de ruwe houten entresolvloer een spannende woon- en leefruimte. Door de keuken in een lager gedeelte van de schuur te plaatsen ontstaat een interessante ruimte van hoge en lagere delen. Het ontwerp van de plattegronden is zoveel als mogelijk afgestemd op de maatvoering van de bestaande gebouwen: het was niet de intentie om het gebouw te vergroten of het exterieur te veranderen.

De kleur- en materiaalstelling is ingetogen: hout en wittinten domineren het interieur waardoor een aangename woonsfeer ontstaat.

De oude schuur is ook op bouwtechnisch en energetisch vlak geheel gemoderniseerd: vloeren, wanden en dakvlakken zijn voorzien van isolatie en de installatie is middels een warmtepomp energiezuinig en geheel elektrisch gemaakt. De woning is hierdoor klaar voor de toekomst!

Nieuwsarchief.

De onderstaande links zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: