Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: Vrijstaande woning (ca. 1.900m³)

  • Locatie: Ontwikkeling ‘Heer&Meester’, Hekelingen (Google Maps Link)

  • Jaar: 2020 (ontwerp) / 2021 (procedure en start bouw)

  • Status: In ontwerp en uitwerking

In opdracht van een particuliere opdrachtgever heeft Roest Architectuur een ontwerp gemaakt op een prachtig kavel in het plan ‘Heer&Meester’ te Hekelingen.

Locatie.

De locatie voor de nieuwe woning ligt langs de rand van een nog te ontwikkelen nieuwe wijk, op de overgang van het dorp en het uitgestrekte polderlandschap. Op het zuiden en westen is een onbelemmerd uitzicht richting de Hoeksche Waard waardoor de achterkant van de woning -waar de tuin, het terras en het zwembad gelegen zijn- veel privacy krijgt.

Ontwerp.

Roest Architectuur ontwerp particuliere woningen altijd in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers. Het ontwerp moet bovenal aansluiten bij de toekomstige bewoners, het wordt altijd hún ‘maatpak’. In het geval van de villa in Hekelingen is deze werkwijze nog eens geïntensiveerd: de opdrachtgever had bij de aanvang van het ontwerptraject al een duidelijk beeld voor ogen van het eindresultaat. Roest Architectuur heeft het concept tijdens een intensief ontwerptraject verder uitgewerkt en op een aantal vlakken verder ‘af’ gemaakt. Het is leuk om te zien dat het uiteindelijke resultaat heel dicht bij de eerste conceptschetsen is gebleven! De werkwijze in 3D hielp hier enorm: afstemming met de opdrachtgevers vond vrijwel uitsluitend via het 3D model plaats!

De ontworpen woning heeft klassieke stijlkenmerken: ruime dakoverstekken en een sterke symmetrie bepalen grotendeels de gebouwuitstraling. De klassieke hoofdopzet is gecombineerd met moderne en strakke detaillering: een gebrek aan ornamentiek, zeer slanke kozijnprofielen en een superdunne minimalistische luifel boven de entree.

De ontworpen woning heeft klassieke stijlkenmerken die gecombineerd zijn met moderne en strakke detaillering.

De buitenzijde van het gebouw bestaat uit lange betonstenen (MBI Geostylistix) die de horizontaliteit in het ontwerp nog eens versterken. De begane grond wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een laag gebouwvolume waarin de garage en het binnenzwembad gelegen zijn. De begane grond van de woning bevat het woongedeelte van de villa en de master bedroom. De verdieping bestaat uit een zuiver kruisvormig volume dat terugliggend boven de gevels van de begane grond geplaatst is. De schuine dakvlakken ‘verbinden’ de verdiepingen op een eenduidige manier met elkaar. Aan de achterzijde van het gebouw loopt de dakrand door in een riant overstek waardoor droog, beschut en in de schaduw kan worden genoten van het omliggende polderlandschap. De zwembadruimte en de achtertuin lopen hier door de grote te openen puien rechtstreeks in elkaar over.

Energiezuinige bouwmethode.

De woning wordt gerealiseerd middels het Ecostruct bouwsysteem: een stapelsysteem van EPS bouwblokken wat in het werk gevuld wordt met beton. Dit systeem zorgt voor superhoge isolatiewaarden (bij deze woning Rc=9,0m²K/W) bij een zeer beperkte geveldikte van 450mm in totaal. De woning wordt hierdoor geheel ‘passief’ uitgevoerd: zeer goed geïsoleerde gevel-, vloer- en dakvlakken in combinatie met driedubbele beglazing. De goede isolatiewaarde van de gebouwschil zorgt voor een lage energievraag om te verwarmen en te koelen. De verwarming (en koeling) is aangesloten op een warmtepomp (bron-systeem) en PV-panelen die deels in de dakvlakken zijn weggewerkt en deels op het platte dak van de garage geplaatst zijn. Om het zwembad op een relatief energiezuinige manier te kunnen verwarmen wordt een tweede warmtepompsysteem geplaatst in combinatie met PVT-panelen: een nieuwe ontwikkeling van ‘zonnepanelen’ waarachter een zonnecollector (opwekking van warm water) is geplaatst.

Een passief huis met een energiezuinige high-tech installatie voor een aangenaam klimaat!

Interieur.

Roest Architectuur heeft ook het interieur van de woning ontworpen. De centrale entreehal is ruimtelijk en geeft een direct doorzicht naar het polderlandschap en is door middel van een grote vide verbonden met de eerste verdieping. Door de toepassing van ruime dakoverstekken aan de zonbelaste gebouwzijde is het toch mogelijk om daar grote glasvlakken te creëren waardoor een zeer licht interieur ontstaat. De kleurstelling van de woning wordt licht en warm: lichtbruine / warmwitte gevelstenen en lichte tegelvloeren zorgen voor een ingetogen interieur.