• Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: Vrijstaande woning (ca. 1.000m³)

  • Locatie: Ontwikkeling ‘IJsselmaere’, Nieuwerkerk a/d IJssel (Google Maps Link)

  • Jaar: 2019 (ontwerp) / 2020 (procedure en start bouw) / 2021 (opgeleverd)

  • Status: Opgeleverd

Op een prachtige plek direct aan de Hollandsche IJssel heeft Roest Architectuur een nieuwbouwwoning ontworpen. Het ontwerp van de villa is in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers en stedenbouwkundige supervisor van het gebied tot stand gekomen. LIJNN heeft de bouwtechnische uitwerking van het bouwplan verzorgd.

Locatie.

Het kavel is gelegen in het plan ‘IJsselmaere” in Ver Hitland (Nieuwerkerk aan den IJssel), grenzend aan Park Hitland. De omgeving bestaat uit een nieuwbouwproject van 24 vrije kavels, verdeeld in zones langs de dijk, het middengebied en de Hollandse IJssel. De ontworpen woning bevindt zich op één van de mooiste kavels direct langs het water. De randvoorwaarden ten aanzien van de bebouwing, het uiterlijk van de woning, positie op het kavel etc. waren verbeeld in een Beeldkwaliteitplan en kavelpaspoort en zijn in samenspraak met de gemeente Zuidplas en de gebiedsupervisor nader vastgesteld en uitgewerkt. Het ontwerp van de woning is passend gemaakt binnen deze randvoorwaarden.

Kavel.

De positie van de woning op het kavel is gedeeltelijk gedicteerd door de opgelegde randvoorwaarden vanuit het kavelpaspoort. Binnen deze randvoorwaarden is middels een massa- en bezonningsstudie gezocht naar de optimale verhouding tussen hoofd- en bijgebouw, de beste plek voor zonnepanelen en zichtlijnen vanuit de woning en de tuin. De voortuin van het kavel heeft een formeler karakter meegekregen met de centrale hoofdentree van de woning en een aantal parkeerplekken voor de garage. De achtertuin is geheel privé en afgeschermd door het volume van de woning en de garage, aan de achterzijde grenst de tuin direct aan het water waar vanaf een aantal terrassen prachtige vergezichten over het water van de Hollandsche IJssel te vinden zijn.

Ontwerp.

De ontworpen woning heeft een klassieke hoofdopzet in combinatie met moderne stijlkenmerken. Het ontwerp bestaat uit een wit geschilderd gemetseld hoofdvolume onder een rietgedekte kap. Aan de voorzijde wordt de entree gemarkeerd door een hoog en strak volume dat bekleed is met donkere zinken felsbanen. De dakkapellen aan de voorzijde en de gevelopbouw aan de achterzijde zijn voorzien van grijs zink waardoor deze subtiel verschillen van de hoofdentree. Het bijgebouw met daarin de garage en de tuinkamers zijn – net als de gebouwplint – gemetseld met antraciete bakstenen.

De gevelopeningen zijn afgestemd op de functies in de woning en de oriëntatie ten opzichte van de omgeving. Aan de voorzijde zijn twee gevelopeningen geplaatst: een breed overhoeks raam in de woonkamer, wat door de hoge borstwering voldoende privacy geeft in het woongedeelte en een staand venster wat uitzicht geeft vanuit de riante woonkeuken. Beide kozijnen zijn voorzien van een hardstenen omkadering waardoor deze extra geaccentueerd worden. De achtergevel staat geheel in het teken van het uitzicht over de IJssel; het gebouw is hier voorzien van grote glasvlakken, een gedeeltelijke terrasoverkapping met te openen dakvlak en ruimte voor een veranda waar in de zomer beschutting van de zon kan worden gezocht. Het contrast tussen de meer gesloten voorzijde en de transparante achterzijde zorgt voor een aangenaam en spannend ontwerp.

Interieur.

Roest Architectuur heeft ook de basis van het interieur van de woning ontworpen. De ruimtelijke entreehal bevat een vide en strak gedetailleerde trapopgang, een glazen taatsdeur biedt direct na binnenkomst al een fantastisch uitzicht over de achtertuin en het water. Alle deuren in de woning zijn superstrak weggewerkt in de glad gestucte wanden. Op de verdieping zijn de slaapvertrekken geplaatst waarbij vrijwel de gehele achterzijde het domein van de master bedroom is. Hier zijn achter een grote glazen pui de slaapkamer, inloopkast en badkamer van de opdrachtgevers in één doorgaande ruimte geplaatst.

Digitaal ontwerpen in 3D.

Reeds vanaf het allereerste moment is het ontwerp van de woning in 3D gepresenteerd en afgestemd met de opdrachtgevers. Hieronder een overzicht van 3D beelden uit de ontwerpfase. We zijn er trots op dat de gerealiseerde woning zo dicht bij het beoogde ontwerp ligt!