Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgever

  • Programma: Vrijstaande woning (ca. 1.000m³)

  • Locatie: Ontwikkeling ‘IJsselmaere’, Nieuwerkerk a/d IJssel (Google Maps Link)

  • Jaar: 2019 (ontwerp) / 2020 (procedure en start bouw)

  • Status: In ontwerp en uitwerking

Roest Architectuur heeft een vrijstaande woning ontworpen voor particuliere opdrachtgevers die op zoek waren naar hun droomhuis aan de IJssel!Het ontwerp is gemaakt in nauwe samenspraak met de opdrachtgevers en de supervisor die de uitgangspunten voor de context bepaald heeft.

Locatie.

Het kavel is gelegen in het plan ‘IJsselmaere”, gelegen in Ver Hitland (Nieuwerkerk aan den IJssel), grenzend aan Park Hitland. De omgeving bestaat uit een nieuwbouwproject van ca. 24 vrije kavels, verdeeld in zones langs de dijk, het middengebied en de IJssel. De ontworpen woning bevindt zich op één van de kavels direct langs het water. De randvoorwaarden ten aanzien van de bebouwing, het uiterlijk van de woning, positie op het kavel etc. waren verbeeld in een Beeldkwaliteitplan en kavelpaspoort en zijn in samenspraak met de gemeente Zuidplas en de gebiedsupervisor nader vastgesteld. Het ontwerp van de woning is passend gemaakt binnen deze randvoorwaarden.

Kavel.

De positie van de woning op het kavel is gedeeltelijk gedicteerd door de opgelegde randvoorwaarden vanuit het kavelpaspoort. De massaopbouw (positie van het hoofdgebouw t.o.v. het bijgebouw) en de exacte positionering zijn nauwkeurig onderzocht en bepaald middels een bezonningsstudie. Door deze studie kon de optimale positie van de zonnepanelen op het dak van de garage bepaald worden evenals de beste plekken voor zitjes en terrassen in de tuin. De voortuin van het kavel krijgt een ‘formeler karakter’, terwijl de achtertuin het privédomein van de bewoners wordt waarbij de nadruk ligt op het verblijven. De tuin grenst direct aan het water waar vanaf een aantal terrassen prachtige vergezichten over het water van de Hollandsche IJssel te vinden zijn.

Ontwerp.

De ontworpen woning heeft een klassieke hoofdopzet in combinatie met moderne stijlkenmerken. Het ontwerp bestaat uit een wit geschilderd gemetseld hoofdvolume onder een rietgedekte kap. Aan de voorzijde wordt de entree gemarkeerd door een hoog en strak volume dak bekleed wordt met donkere zinken felsbanen. De dakkapellen aan de voorzijde en de gevelopbouw aan de achterzijde worden voorzien van grijs zink, het bijgebouw wordt – net als de gebouwplint – gemetseld en antraciet geschilderd. Aan de voorzijde zijn de gevelopeningen kleiner en afgestemd op het gebruik van de binnenkant van de woning, hierdoor wordt juist wat afscherming geboden ten opzichte van de straat krijgt het interieur een gevoel van geborgenheid. De achterzijde draait geheel om het uitzicht over de IJssel; het gebouw is hier voorzien van grote glasvlakken, een gedeeltelijke terrasoverkapping en ruimte voor een veranda waar in de zomer beschutting van de zon kan worden gezocht. Het contrast tussen de meer gesloten voorzijde en de transparante achterzijde zorgt voor een aangenaam en spannend ontwerp.

Interieur.

Roest Architectuur heeft ook het interieur van de woning ontworpen. De ruimtelijke entreehal bevat een vide en strak gedetailleerde trapopgang, een glazen taatsdeur biedt direct na binnenkomst al een fantastisch uitzicht over de achtertuin en het water. Op de verdieping zijn de slaapvertrekken geplaatst waarbij vrijwel de gehele achterzijde het domein van de master bedroom is. Hier zijn achter een grote glazen pui de slaapkamer, inloopkast en badkamer van de opdrachtgevers in één doorgaande ruimte geplaatst.