Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Particulier opdrachtgever

  • Programma: Woning in vier bouwlagen (kelder, begane grond, verdieping en zolder)

  • Locatie: Vrijenburglaan, Barendrecht (Google Maps link)

  • Jaar: 2016 (start ontwerp), 2017 (oplevering)

  • Status: In uitvoering

In opdracht van een particuliere opdrachtgever is een ontwerp gemaakt voor een prachtige vrijstaande woning, op de rand van het moderne Carnisselande maar ook nabij de oude dijk door het centrum van Barendrecht. Het kavel grenst aan de zuidzijde aan een ruime watergang en groenzone waardoor er altijd vrij zicht vanuit de tuin en woning mogelijk is en de omgeving vanuit het kavel erg ‘groen en landelijk’ aan doet.

Programma.

De bouwvoorschriften op het nieuwbouwkavel waren zeer nauwkeurig omschreven en gelimiteerd waardoor de footprint, gebouwhoogte en positie van de nieuwbouw al door de gemeente Barendrecht waren bepaald, zelfs voordat het ontwerpproces gestart was. Om binnen deze kaders extra ruimte te vinden is de gehele woning voorzien van een kelderverdieping en zijn in de wanden van de kelder zogenaamde ‘koekoek’-ramen geplaatst waardoor er ook op die ondergrondse bouwlaag voldoende daglicht binnenkomt. Het programma van de woning bestaat uit een traditioneel woonprogramma: een verzameling van verblijfsruimtes zoals de woonkamer, ruimte woonkeuken, slaapkamers, en daarbij horende ondersteunende ruimtes zoals bergingen, badkamer en toiletten.

Opzet van de woning.

De hoofdopzet van de woning is in nauwe samenspraak met de opdrachtgever bepaald en kent een traditionele uitstraling met een samengesteld zadeldak en gemetselde gevels van fris roodbruine bakstenen in combinatie met donkere kozijnen. De entree van de woning ligt beschut onder een overstekende luifel en is zeer ruim van opzet. Een riante vide zorgt ervoor dat na binnenkomst meteen de ruimtes op de verdieping en het dak zichtbaar zijn, hetgeen allure geeft aan de entree. De trappen naar de kelder en de eerste verdieping zijn boven elkaar geplaatst zodat er tussen alle lagen van de woning direct zicht en contact mogelijk is. Het hoofdgedeelte van de woning is aan de voor-, zij- en achterkant voorzien van een ruime veranda waardoor er ook bij minder mooie dagen genoten kan worden van de omliggende tuin.

Uiteraard is ook dit project uitgewerkt in ArchiCAD, inclusief VR en BIMx ervaringen! Nieuwbouw woning te Barendrecht

 

Doorsnedes van de woning