• Opdrachtgever: Urbanite Homes

  • Programma: Ontwikkeling van 4st. luxe stadsappartementen

  • Locatie: Heemraadssingel 196, Rotterdam (Google Maps Link)

  • Jaar: 2018 (inventarisatie en ontwerp), 2019 (uitvoering en verkoop)

  • Status: Opgeleverd

In opdracht van Urbanite Homes is een ontwikkelplan opgesteld voor de transformatie van het pand ‘Bella Vista’ aan de Heemraadssingel 196 te Rotterdam. Het monumentale herenhuis is gebouwd in 1908 toen de Jugendstil haar hoogtepunt beleefde en alles draaide om puurheid en perfectie. Een strak pand, elegant ontwerp met authentieke ronde raampartijen, decoratieve erkers, een hoektoren en een stadsmuur.

Het pand is oorspronkelijk opgetrokken als één woonhuis maar sinds halverwege de vorige eeuw in gebruik als kantoorruimte. De bestaande kantoorruimte is in de nieuwe toestand omgebouwd tot vier luxe stadswoningen.

Opgave.

De opgave bestond uit het geheel in 3D inventariseren en het ontwerpen van het transformatieplan naar woningen, inclusief het verzorgen van de benodigde vergunningen. Om het bestaande pand op een goede manier inzichtelijk (en presentabel) te maken is ervoor gekozen om de gebouwgevels in het 3D BIM model te voorzien van gedetailleerde geveltexturen. Door de foto’s van de bestaande toestand te projecteren op het digitale gebouwmodel kan de bestaande toestand zeer nauwkeurig overgenomen worden.

“Door de bestaande toestand van het gebouw
tot een gedetailleerd 3D model te verwerken
konden tijdens het ontwerpproces goede
afwegingen gemaakt worden over de ontwerpkeuzes”

Programma.

Het bestaande kantoorprogramma diende getransformeerd te worden tot vier wooneenheden. Het was daarbij van belang om zoveel als mogelijk van de bestaande monumentale gebouwstructuur te behouden. Vrijwel alle dragende wanden, de trappen en buitengevels worden in de nieuwe toestand gehandhaafd, de indeling van de nieuwe woningen is hier ‘ingepast’.

Gebouwinformatie.

Door de bestaande toestand van het gebouw tot een gedetailleerd 3D model te verwerken konden tijdens het ontwerpproces goede afwegingen gemaakt worden over de ontwerpkeuzes. Trappen, constructies, elektrische voorzieningen, hoogtes, oppervlaktes, etc.: alles is digitaal inzichtelijk in het digitale gebouwmodel. Door deze werkwijze is het ook relatief eenvoudig om de juiste gegevens voor de aannemer(s) te produceren om het werk te kunnen uitvoeren: de gevels, plattegronden en doorsneden worden direct vanuit het digitale 3D model gegenereerd.

Verkoopinformatie.

Een bijkomend voordeel van het digitale 3D model is dat het zich ook laat gebruiken om verkoopinformatie op te stellen. 3D plattegronden, verkoopimpressies, films van de nieuwe toestand: het gebouwmodel kan ervoor gebruikt worden. Door het technische model ook te gebruiken voor verkoopinformatie wordt voorkomen dat er verschillen ontstaan tussen de ‘tekeningen’ en de ‘plaatjes’. Op de verkoopwebsite van de opdrachtgever zijn een aantal sfeerimpressies en films te zien die door een derde partij zijn gemaakt op basis van het 3D model van Roest Architectuur.

Vanzelfsprekend is ook dit project geheel BIM uitgewerkt en gepresenteerd in ArchiCAD.

FotoDigitaal gebouwmodel