Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Rotterdamse ontwikkelaar (nog discreet)

  • Programma: ca. 21.000m² BVO aan woon-zorgfuncties, parkeren en gedeelde functies

  • Locatie: Omgeving Rotterdam (nog discreet)

  • Jaar: 2020 (conceptontwerp)

  • Status: In ontwerp en afstemming met ontwikkelaar en gemeente

In opdracht van een Rotterdamse ontwikkelaar werkt Roest Architectuur aan een conceptplan voor een woon-zorgcomplex aan de rand van de gemeente Rotterdam. Een ambitieus nieuwbouwplan met een uitdagend en vernieuwend programma en concept!

Programma.

Het programma in het complex bestaat uit een mix van zorg- en woonfuncties, gericht op senioren. De ambitie van de ontwikkelaar is om een woon- en leefomgeving te bieden aan vitale en zelfstandige ouderen. Een omgeving waar ‘full-service’ en in comfort gewoond kan worden, aangevuld met collectief te gebruiken functies. Door het toevoegen van ruimtes voor algemeen gebruik ontstaat een hechte en levendige ‘community’ in het gebouw en een clustering aan functies met een toegevoegde waarde voor de gebruikers.

De planlocatie ligt aan de rand van Rotterdam, maar erg ‘centraal’: dichtbij faciliteiten en winkels, een OV-knooppunt en belangrijke uitvalswegen in de omgeving.

Conceptontwerp.

Het gemaakte conceptontwerp heeft een hoog bouwvolume dat bovenop een lagere, bredere gebouwplint geplaatst is. De gebouwplint bevat de entree en toegang tot de parkeerverdiepingen (deels onder en boven het maaiveld). De bouwlaag ’tussen’ de plint en het hoogbouwgedeelte bevat een ruime, groene buitenruimte en biedt plaats aan algemene gebouwfuncties zoals horeca, ruimte om te werken, sporten en te ontspannen. Deze functies zijn collectief te gebruiken voor de bewoners van het complex wat een van de unieke aspecten is aan het programma. Op het dak van de plint ligt een opgetilde parkachtige buitenruimte die een weids uitzicht heeft over de omgeving.

Boven de parkeervoorzieningen en de algemene ruimtes zijn ca. 96 woningen geplaatst met diverse oppervlaktes, variërend tussen ca. 80 en 140m² GBO. Alle woningen zijn voorzien van een riante buitenruimte die niet grenst aan andere buitenruimtes waardoor maximale privacy en uitzicht vanuit de woningen ontstaat. Een eenvoudige herhalende ‘stapeling’ van de woningen maakt een efficiënte bouwwijze mogelijk en zorgt tegelijkertijd voor een dynamisch gevelbeeld.

De vorm van het gebouw is ingegeven door de locatie: een afgeronde ruitvorm zorgt voor een aansprekend gebouwvolume met een duidelijke oriëntatie. Horizontale vloer- en balkonlijnen en de afwisseling van buitenruimtes zorgen voor een duidelijk leesbaar gebouw met een menselijke schaal.

Momenteel worden het plan, het programma en het concept in overleg met de ontwikkelaar verder uitgewerkt.