Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Berkman Beheer

  • Programma: Kantoor en nevenfuncties

  • Locatie: Tuindersweg 34, Barendrecht (Google Maps Link)

  • Jaar: 2017 (ontwerp) / 2018 (bouw en oplevering)

  • Status: Opgeleverd

Transformatie: van autoshowroom naar kantoorruimte.

Eind 2017 was de begane grond van het pand aan de Tuindersweg te Barendrecht nog in gebruik als autoshowroom en -werkplaats, de verdieping van het pand werd gebruikt als kantoorruimte voor Berkman Energieservice en Berkman Forwarding. De begane grond van het pand moest op vrij korte termijn gereed gemaakt worden voor een nieuwe huurder: Accountantskantoor Hoek&Blok, gevestigd in Barendrecht en Sliedrecht.
De bestaande toestand van het pand aan de buitenzijde, maar vooral op de begane grond was sterk gedateerd en geheel niet passend bij het wensbeeld van een accountantskantoor. Omdat autosmeer en maatpakken niet goed samen gaan moest het pand ingrijpend gemoderniseerd worden.

“Omdat autosmeer en maatpakken niet goed samen
gaan moest het pand ingrijpend gemoderniseerd worden

De bestaande toestand van het pand is eerst geheel gedigitaliseerd middels een 3D model, op deze manier was de ‘begintoestand’ en alle daarbij horende randvoorwaarden goed bekend. Vanuit dit model van de bestaande toestand zijn vervolgens schetsen en later 3D modellen en tekeningen gemaakt van de nieuwe toestand. Het 3D model en de gegevens daaruit zijn gedurende het gehele proces gebruikt om details te verduidelijken en de betrokken partijen te informeren. De opdrachtgevers hebben het gehele proces kunnen meekijken met het ontwerp en hebben zich al vroeg in het traject een goede voorstelling kunnen maken van het uiteindelijke resultaat.

Overzichtelijke kantoortuinen.

Het bestaande interieur is geheel gestript: vrijwel alle binnenwanden, installaties en alle afwerkingen zijn verwijderd om plaats te maken voor het nieuwe ontwerp. Omdat het kantoor op de verdieping gedurende de verbouwwerkzaamheden in gebruik is gebleven was het een hele puzzel om de bereikbaarheid en veiligheid te waarborgen en de overlast te beperken.

“De nieuwe entree en de achterliggende ruimte
vormen het kloppende hart van het gehele pand

De nieuwe entree en de achterliggende ruimte vormen het kloppende hart van het gehele pand. De geheel nieuwe trap naar de verdieping is ruimtelijk van opzet en start vanaf een opgetild plateau. Door dit plateau wordt de ruimte gestructureerd en is het voor de bezoekers van de verschillende gebouwgebruikers meteen duidelijk waar zij moeten zijn. De vormgeving van het plateau zorgt tegelijkertijd voor een afgeschermde wachtruimte voor Hoek&Blok onder de trap, ruimte voor levend groen en zitgelegenheid.

Aan weerszijden van de nieuwe entree zijn de kantoortuinen van Hoek&Blok als twee grote open ruimtes aan de gevel gelegen. Bezoekers komen altijd langs de centraal gelegen receptie van waaruit zij naar het klantgebied met de spreekkamers en de ontmoetingsruimte geleid kunnen worden. De spreekkamers zijn voorzien van pittige wallprints die de Rotterdamse mentaliteit van het kantoor weerspiegelen, de ontmoetingsruimte is vormgegeven als ‘bruine kroeg’.

Lange (licht)lijnen.

De kantoortuinen zijn licht en transparant doordat deze direct aan de gebouwgevel zijn gelegen. Het hoge bouwkundige plafond is voorzien van akoestisch spuitwerk in een donkere kleur, hieronder zijn lichte plafondeilanden en strakke lichtlijnen geplaatst. De plafondeilanden zorgen hierdoor op een subtiele wijze voor een verdeling van de ruimte die flexibel is ingericht met kantoormeubels, kasten met opgebouwde plantenbakken en ‘break-out-rooms’. De kleur- en materiaalstelling is luxe en ingetogen: hout en natuurtinten komen terug in de vloer- en wandafwerkingen.

Plattegrond.

Het 3D model dat is gemaakt van het ontwerp bevatte alle relevante informatie: de bouwkundige toestand, alle vloer- wand- en plafondafwerkingen, losse inrichting en een deel van de gebouwinstallatie. De gebruikers, opdrachtgever en bouwpartners hadden middels een app toegang tot het 3D model waardoor iedereen maximaal inzicht had in de benodigde werkzaamheden. Hiernaast een weergave van een (ontwerp)plattegrond:
Transformatie kantoor te Barendrecht

(Ontwerp)Plattegrond van de nieuwe toestand

Voor en na.

De afbeeldingen hieronder tonen het resultaat van de transformatie. Verschuif de witte lijn om het verschil te kunnen zien.
De beeldpunten van de voor- en na foto’s verschillen, ze zijn echter in dezelfde ruimtes genomen.

Oude toestandNieuwe toestand
Oude toestandNieuwe toestand

Fotoarchief.

De afbeeldingen hieronder zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: