Opgave.
PRCD BV is eigenaar van het pand aan de Calandstraat 62 waar in de bestaande toestand kantoren gevestigd zijn. PRCD wil het pand transformeren naar woningen, Roest Architectuur heeft hiervoor een volledig transformatieontwerp opgesteld waarbij zowel rekening is gehouden met de bestaande kwaliteiten en waarden van het pand, en waarbij de bestaande toestand maximaal benut en uitgebreid wordt.
Hieronder een afbeelding van zowel de bestaande als de nieuwe gebouwtoestand:
Historie.
Het bestaande pand aan de Calandstraat 62 is gebouwd omstreeks 1862, waarschijnlijk was het pand destijds een koopmanswoning met kantoorruimte gerelateerd aan de Westhaven die vroeger op de plek van de Calandstraat lag. Het pand had tot ongeveer 1965 een klassieke en meer gesloten voorgevel die door de bouw van de naastgelegen Westerlaantoren ernstig beschadigd raakte waardoor deze vervangen is door een modernere voorgevel. Door de rijke historie van de omgeving in het voormalige Scheepvaartkwartier maakt het bestaande pand onderdeel uit van een Beschermd Stadsgezicht in Rotterdam.
Tijdens het opstellen van het ontwerp is veelvuldig contact geweest met de welstandcommissie van de gemeente Rotterdam om de uitstraling van de nieuwe gebouwgevels af te stemmen. Hoewel de nieuwe voorgevel een vernieuwing is van de gevel uit ’65 is de achterliggende structuur van verdiepingsvloeren duidelijk zichtbaar gehouden in het ontwerp. De voorgevel behoudt hierdoor zijn ‘leesbaarheid’ en passende schaal binnen de directe context.
Nieuwe ontwikkeling.
Het project behelst de totale transformatie van het bestaande kantoorpand naar 9st. nieuwe, gemoderniseerde woningen en één commerciële ruimte in de plint. Het gehele bestaande inbouwpakket van vloeren, (voorzet)wanden, installaties en een deel van de buitenschil van het gebouw wordt verwijderd en vervangen voor een nieuwe invulling. Het doel van deze werkzaamheden is het vergroten van het vloeroppervlak en het verbeteren van de gebouwkwaliteit en -uitstraling.
In het hart van het pand komt een geheel nieuwe split-level trap- en liftzone die zowel de bestaande verdiepingshoogtes als de nieuwe verdiepingen ontsluit: in het achterste gedeelte van het pand wordt namelijk een extra bouwlaag binnen de bestaande gebouwstructuur geplaatst. Op het dak van het pand komt een extra woning in een dakopbouw met een riant aangrenzend dakterras aan de voorzijde. De woningen aan de achterzijde worden voorzien van balkons in een antraciete staalconstructie. De dakopbouw is een ‘voortzetting’ van de zinken felsbanen die op een deel van de nieuwe zijgevel zijn aangebracht, de dakopbouw voegt zich hiermee op een eigentijdse manier in het historische daklandschap van de omgeving.
PointCloud en een integraal 3D-model.
Het is sinds een aantal jaren onze ‘standaard’ werkwijze voor bestaande gebouwen met enige complexiteit: het opstellen van een 3D model aan de hand van een PointCloud.
Waar we voorheen met een rolmaat en laser-afstandsmeter een paar uur (of dagen) bezig waren met het inmeten van een bestaand pand gebeurt dit met een PointCloud geheel digitaal en automatisch. Een PointCloud is een digitale 3D scan van een gebouw: van miljoenen ‘puntjes’ wordt de locatie in de ruimte supernauwkeurig vastgelegd wat uiteindelijk een complete ‘wolk’ aan puntjes oplevert. Deze puntenwolk kan vervolgens in ArchiCAD gebruikt worden als onderlegger om het bestaande 3D model en de bijbehorende tekeningen op te stellen. Scheefstand, maatverschillen tussen verdiepingen en bijvoorbeeld afwijkingen t.o.v. reeds bestaande tekeningen worden op deze manier nauwkeurig inzichtelijk. Het resultaat is dat het bestaande vastgoed realistisch in beeld gebracht is, wat de planvorming voor een eventuele nieuwe ontwikkeling gemakkelijker, sneller en zonder (meet)fouten mogelijk maakt!
In het geval van de Calandstraat bood de PointCloud een helder overzicht van bestaande verdiepingshoogtes, scheefstand en nauwkeurige maatvoering van de bestaande toestand.
Nieuwsarchief.
De links en afbeeldingen hieronder zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst:
- 20-10-2022: De kracht van Pointclouds