Project omschrijving

  • Opdrachtgever: particuliere opdrachtgever (prijsvraag)
  • Programma: ca. 350m² woonfuncties
  • Locatie: Vlieland, Google Maps Link
  • Jaar: 2011
  • Status: prijsvraag / studie

Voor een particuliere opdrachtgever is in competitieverband een ontwerp gemaakt voor een vakantiewoning te Vlieland. De woning bestaat uit een half in de duinen verzonken souterrain met een aantal nevenfuncties en gastenruimtes. Op de ruime begane grond is een riante woonkamer en woonkeuken gericht op het prachtige uitzicht over de Waddenzee, de verdieping bevat het privédomein van de eigenaren: de master bedroom en een grote inloopkast annex badkamer.

De woning bestaat uit een ‘dichte rug’ die gericht is op de naastliggende vakantiewoning. In deze gesloten zone heeft de gevel weinig openingen en hierin bevinden zich de servicefuncties van de woning zoals de trap, bergingen en toiletten. Het zuivere dakvlak wordt alleen doorbroken door de robuuste natuurstenen schoorsteen van de binnen- en buitenhaard in de woonkamer en het terras.

Omdat de vakantiewoning onderhevig is aan het agressieve Noordzee klimaat is er gezocht naar een gevelafwerking die daartegen bestand is. Het exterieur bestaat uit hardhouten latten en gevelbekleding. In de wintermaanden (als de woning weinig gebruikt wordt) kunnen alle raam- en deuropeningen afgesloten worden met schuif- en klapluiken. In de zomermaanden dienen deze luiken als passieve zonwering. Door de ruwe en natuurlijke materialen en kleuren gaat de woning geheel op in het duinlandschap van Vlieland.

Dit project is ontworpen in dienst bij RoosRos Architecten.
(Functie: projectarchitect)
Ontwerpteam: Hans Roest en Sander Ros