Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Moervast

  • Programma: ca. 150m² kantoorruimte en bijbehorende functies

  • Locatie: Admiraliteitskade 87 Rotterdam (Google Maps Link)

  • Jaar: 2019 (ontwerp, vergunning, uitvoering en oplevering)

  • Status: Uitgevoerd

In opdracht van Moervast uit Rotterdam heeft Roest Architectuur een ontwerp gemaakt voor de transformatie van een ‘oude rommelzolder’ naar een moderne kantooromgeving.

Opgave.

De opgave begon met een uitdagende vraagstelling:

“We willen ons kantoor vestigen op één van de tofste plekken van Rotterdam (aan de Admiraliteitskade, je weet wel: naast Kaat Mossel). Het moet het meest lieve, romantische en truttige pandje van Rotterdam worden. Denk klassieke details, de ondergaande zon aan de haven, lekker wijntje op het dakterras, liefde en gezelligheid. Kan dat?”


Ons antwoord:
Tuurlijk, niet iets wat we iedere dag doen, maar Let’s Go! 🙂

Het pand aan de Admiraliteitskade bevatte voor de aanvang van de ontwikkeling een restaurant op de begane grond en een opslagruimte op de verdieping. Koelcellen, een paar decennia aan restaurantartikelen in stellingkasten, lekkage, een slechte bouwkundige toestand, asbest, ongedierte: de verdieping had het allemaal. Om een goede basis te leggen voor het ontwerp is ervoor gekozen om de bestaande toestand vooraf nauwkeurig in 3D te modelleren, dit hielp de opdrachtgever bij het maken van de juiste ontwerpbeslissingen.

Om de nieuwe toestand mogelijk te maken is de bestaande bebouwing vrijwel geheel afgebroken, met uitzondering van de draagconstructie. Vervolgens is er een nieuwe invulling gemaakt tussen de bestaande constructieve elementen. De vloeren, gevels en het dak zijn geheel vervangen en konden hierdoor meteen recht (er zat 25cm. scheefstand in het pand) en geïsoleerd aangebracht worden waardoor er in één klap een nieuwe en meer comfortabele ruimtebeleving is ontstaan.

Ontwerp.

De verdieping bevat een kantoorruimte, opgedeeld in twee ruimtes (inmiddels is Moervast alweer verhuisd). Via het dakterras is er toegang tot de entreezone, hier zijn een aantal flexplekken geplaatst, een kleine pantry en ruimte voor informele overleggen. Een steile trap biedt toegang tot een intieme concentratiewerkplek achter het kleine raampje in de voorgevel. Door de bestaande dakspanten in het zicht te laten en dakramen in het nieuwe dakbeschot is de ruimte hoog, ruimtelijk en heeft een aangename schaal.

De toiletten, douche- en installatieruimtes zijn in het hart van de verdieping geplaatst en vormen daardoor een natuurlijke afscherming tussen de entreezone en de kantoorzone. De kantoorzone is een open kantoorlandschap waarin diverse formele en informele werkplekken geplaatst zijn. De ruimte is flexibel ingericht zodat er gedurende de week ook gelegenheid is om een potje te boxen of een yogaclass te volgen. Ook hier biedt de hoge ruimte met de dakramen veel licht en een prettige sfeer.

De onderstaande conceptafbeeldingen zijn gemaakt tijdens de ontwerpfase, het is leuk om te zien hoezeer de werkelijke ruimtebeleving overeenkomt met de ontworpen toestand!

Nieuwsarchief.

De onderstaande links zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: