Project omschrijving

  • Opdrachtgever: Biezepol / Rubber Design

  • Programma: Verbouw bedrijfsgebouw en kantoor

  • Locatie: Industrieweg 9, Heerjansdam (Google Maps Link)

  • Jaar: 2017 (ontwerp) / 2018 (bouw en oplevering)

  • Status: Opgeleverd

Opgave.

In opdracht van Biezepol / Rubber Design hebben Roest Architectuur en LIJNN een verbouwontwerp gemaakt voor de verbouwing van een bestaand bedrijfspand en kantoor in Heerjansdam. Medio 2017 was het bestaande pand aan de Industrieweg in Heerjansdam in vervallen staat: de gevels hadden een gedateerd uiterlijk en waren bouwkundig en constructief erg slecht. De achterliggende bedrijfshal had jarenlang dienstgedaan als metaalwerkplaats, hierdoor was deze sterk vervuild en beschadigd. De opdrachtgever wilde het pand voorzien van een frisse en representatieve uitstraling, beter passend bij de identiteit van het bedrijf. Op opgave bestond uit het restylen van de buitenzijde en het geheel strippen en opnieuw inrichten van de binnenzijde van het kantoor- en bedrijfspand.

Ontwerp.

De gevels van het kantoorgedeelte hebben in de nieuwe toestand een moderne uitstraling gekregen door de toepassing van donkere Eternit beplating uit de Equitone serie. Door de beplating los te houden van de begane grond en het samenvoegen van de bestaande kozijnopeningen tot één grote raamstrook wordt de uitstraling van de voorgevel volledig getransformeerd zónder dat deze hiervoor ingrijpend bouwkundig is aangepast. De beplating van de achterliggende bedrijfshal is geheel gereinigd en voorzien van een nieuwe coating om deze beter aan te sluiten bij het kantoordeel en het naastgelegen pand dat ook eigendom is van Rubber Design / Biezepol.

Naast de buitenzijde is ook het interieur van het gebouw geheel gemoderniseerd. De indeling met kleedruimtes, een smalle trap in een te kleine entree en het gros van de overige binnenruimtes zijn geheel gesloopt en gestript van alle afwerkingen. Vervolgens zijn alle vloer-, wand- en plafondafwerkingen vernieuwd waardoor een prettige en eigentijdse werkomgeving ontstaat en waarmee het bestaande pand een tweede leven heeft gekregen. De nieuwe entree is markant en licht, een open stalen trap en een enorme wallprint over twee verdiepingen zorgen voor een ruimtelijk geheel

BIM en 3D.

Het ontwerp is technisch uitgewerkt in samenwerking met LIJNN, uiteraard is ook dit project uitgewerkt in ArchiCAD, inclusief VR en BIMx ervaringen! De meerwaarde van het werken in 3D was bij deze transformatie al snel zichtbaar doordat het concept van de nieuwe uitstraling eenvoudig gecommuniceerd kon worden met de opdrachtgevers en aannemers. Kleuren, materialen en details zijn heel gedetailleerd in het gebouwmodel verwerkt waardoor een realistisch beeld van het eindresultaat al in de ontwerpfase beoordeeld kon worden.

Strakke detaillering.

De bestaande metselwerk gevels zijn aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe voorzetgevel. De raamopeningen in de nieuwe Equitone voorzetgevels zijn strak gedetailleerd door middel van zwart stalen zetwerkelementen. De verschillende soorten zetwerk en plaatafmetingen zijn vooraf geheel in 3D gemodelleerd om verrassingen tijdens de bouw te voorkomen.
Transformatie kantoor te Barendrecht

Geveldetail en -impressie

Voor en na.

De afbeeldingen hieronder tonen het resultaat van de transformatie. Verschuif de witte lijn om het verschil te kunnen zien.
De beeldpunten van de voor- en na foto’s verschillen, ze zijn echter in dezelfde ruimtes genomen.

Oude toestandNieuwe toestand
Oude toestandNieuwe toestand

Fotoarchief.

De afbeeldingen hieronder zijn eerder middels nieuwsberichten op de site geplaatst: