Sinds enkele weken bezit Roest Architectuur een 3D printer om in eigen beheer maquettes van ontwerpen op schaal in 3D te printen!

Naast de ervaring van een nieuw gebouwontwerp door middel van BimX of Virtual Reality is het 3D geprinte gebouwmodel een prachtige manier om met opdrachtgevers te communiceren. Omdat nieuwe ontwerpen steeds vaker in de computer gemaakt worden is het tijdens ontwerpoverleggen dan ook gebruikelijk om het 3D model digitaal op een scherm te bekijken en te bespreken met opdrachtgevers. Het grote voordeel van een 3D geprint gebouwmodel is natuurlijk dat hiervoor helemaal geen computer of beeldscherm nodig is: de maquette kan gemakkelijk meegenomen worden en aan iedereen gepresenteerd worden. Opdrachtgevers kunnen zelf het model bekijken, in delen uit elkaar halen (per verdieping, dak eraf, etc.) om het toekomstige gebouw optimaal te ervaren!

Een tweede voordeel van de 3D printer is dat het altijd een exacte weergave is van het digitale gebouwmodel. Hierdoor is het altijd mogelijk om een ‘print’ te maken van de laatste stand van het ontwerp, zo heeft de opdrachtgever altijd een 3D geprinte maquette beschikbaar die correspondeert met de laatste stand van de tekeningen van een nieuw ontwerp.

De maquettes zijn gemaakt van recyclebaar kunststof en kunnen in vrijwel alle kleuren en formaten gemaakt worden. Het getoonde model is ca. 20 x 35 cm groot en geprint van grijs kunststof. De printer kan objecten van ca. 20x20x20 cm (lengte x breedte x hoogte) in één keer printen, grotere modellen worden eenvoudig in delen geprint. Nieuwsgierig geworden naar deze geweldige techniek? U bent van harte welkom om de printer te bekijken op kantoor, neem daarvoor even contact op! Roest Architectuur verzorgt ook 3D printopdrachten voor andere professionals, neem ook voor de mogelijkheden op dit gebied even contact op! Binnenkort verschijnt een video van de printer in werking.

 

0033_2015-12-25_3D-Print