Op een hoekwoning in het Rotterdamse Nieuw-Crooswijk hebben we een prominente en eigenzinnige dakopbouw ontworpen! Nieuw-Crooswijk is een nieuwbouwwijk in Rotterdam, gebouwd in de periode tussen 2015 en 2020 en wordt gekenmerkt door een zeer diverse massaopbouw (veel (hoogte)verschillen tussen de individuele woningen) en bijzondere metselwerkarchitectuur. Het ontwerp van deze dakopbouw speelt in op deze thema’s.

De bestaande hoekwoning bevat 3 bouwlagen een lage bergzolder. In de nieuwe toestand wordt de 3e verdieping (de bergzolder) geheel bruikbaar als een volwaardige woonlaag én wordt er een extra 4e verdieping toegevoegd met een slaap- en ontspanningsruimte. Door de 4e verdieping niet geheel door te trekken ontstaat in het interieur een hoge nok en daardoor een erg mooie ruimtebeleving. Deze extra hoogte is zichtbaar gemaakt in het ontwerp van de achtergevel. De achterzijde is supertransparant: een grote glazen pui zorgt voor een licht interieur en toegang tot de deels inpandige buitenruimte. Het metselwerk volgt de contouren van de nieuwe dakopbouw, schuin oplopende metselwerkvlakken benadrukken de vorm van het betonnen raamkader. De zij- en voorgevel zijn een voortzetting van de architectuur van de bestaande woning: de bijzondere metselwerk- en kozijndetaillering wordt op een natuurlijke manier verder naar boven doorgezet.

Door de toevoeging van anderhalve bouwlaag op de kop van een woonblok ontstaat een prominente en eigenzinnige dakopbouw!

Voor het ontwerp is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend, de komende tijd wordt gezocht naar een geschikte aannemer om deze wereldklus te klaren 🙂

Hieronder is de bestaande en nieuwe toestand te zien. De linker / eerste afbeelding toont de achterzijde, de rechter / tweede afbeelding de voorzijde. Verschuif de witte balk naar links en rechts om het verschil tussen bestaand en nieuw te zien.

BestaandNieuw
BestaandNieuw

Het toevoegen van een dergelijke opbouw bovenop een bestaande woning is geen eenvoudige opgave. De projectconstructeur heeft samen met de constructeur van het oorspronkelijke bouwplan gezocht naar de mogelijkheden wat uiteindelijk heeft geresulteerd in robuuste staalconstructie die bovenop het bestaande betoncasco geplaatst wordt. De staalconstructie wordt samen met de dakconstructie deels uitgevoerd als zichtwerk.