In november is de vergunning verleend voor de realisatie van 18 studio’s in het hart van Rotterdam! Roest Architectuur heeft het ontwerp, de technische uitwerking en het gehele vergunningtraject namens de opdrachtgever uitgevoerd.

De Hoornbrekersstraat in Rotterdam ligt op steenworp afstand van de Witte de Withstraat, supercentraal dus! Een Rotterdamse ontwikkelaar heeft het pand verworven en gaat het transformeren tot woningen. Op de begane grond is ruimte voor 4 grotere studio’s, op de verdiepingen zijn 14 compacte studio’s ingepast. De woningen worden volledig afgewerkt en gemeubileerd aangeboden, de doelgroep bestaat uit Young Professionals, internationale studenten en expats.

Robuuste betonkolos.
Het bestaande pand is gebouwd in de wederopbouwperiode (1948) en is robuust van opzet. Het pand was tot voorkort geheel in gebruik als bedrijfsruimte (ateliers, kantoren, werkplaats) en is sinds medio mei 2019 geheel leegstaand. Het pand is robuust van opzet: het gehele casco inclusief het dakvlak bestaan uit in het werk gestort beton: een prachtig grid van dikke betonbalken en -kolommen. De uitstraling aan de binnenzijde van het pand is hiermee in de huidige toestand erg ruw en sluit goed aan bij de hedendaagse woonsfeer die de ontwikkelaar voor ogen heeft. Het exterieur van het pand bestaat voornamelijk uit metselwerk zonder verfraaiingen en redelijk klassieke raamopeningen in een wat onregelmatig ritme.

Inpassing.
Het exterieur van het pand moest gehandhaafd blijven, hier vinden voornamelijk onderhoudswerkzaamheden plaats. Op een aantal markante plekken worden echter stoere strakke nieuwe gevelopeningen met veel glas geplaatst. De inpassing met woningen is afgestemd op de structuur van het pand, het betonskelet dicteert de ingreep. Alle woningen zijn ingericht als kleine maar zelfstandige woonunits: een eigen woonruimte met aangrenzende slaapruimte, een keuken, badkamer en los toilet. Klein maar efficiënt: alles wat de doelgroep nodig heeft in het hart van Rotterdam!

Bovenstaande afbeeldingen zijn impressies van het BIM-model dat ook is gebruikt voor de aanvraag omgevingsvergunning, technische uitwerking en de afstemming met installateurs. Niets opgepoetst, niets aangepast: ‘what you see is what you get’. Lekker hip technisch ‘Bimmen’ dus, maar stiekem gewoon  als architect mooie ontwerpmodellen blijven maken ❤️

Locatie Hoornbrekersstraat 22