Sinds de inspirerende Masterclass van Kubus over parametrisch ontwerpen is het gaan kriebelen: daar moeten we ook mee aan de slag!

Eenvoudig uitgelegd betekent parametrisch ontwerpen dat (gebouw)modellen worden ‘gegenereerd’ op basis van data. Een lijn kan ‘getekend’ worden van punt A naar punt B, maar een lijn kan ook ‘omschreven’ worden als een verbinding tussen punt A en punt B. In het geval van de omschrijving kan de lijn eenvoudig aangepast worden door de omschrijving (= data) en relaties met andere onderdelen te wijzigen.

Lastig?

Zie de bovenstaande voorbeelden: een vormstudie voor een entreebalie, volledig parametrisch. Wanneer we dit ‘traditioneel’ zouden opzetten (alle houten latjes los tekenen) zouden we veel tijd kwijt zijn aan het goed intekenen, laat staan aan het wijzigen (indien de balie bijvoorbeeld een meter langer moet worden). Met parametrisch ontwerpen wordt dit proces geautomatiseerd: de wijzigingen zijn nu in enkele minuten doorgevoerd. Bijkomend voordeel: doordat Grasshopper (parametrische software) direct gekoppeld is aan ArchiCAD hebben we ook direct bijgewerkte plattegronden, aanzichten en doorsneden. Dit smaakt naar (veel) meer!! 🙂